Ettems 

   Hundar för 

   jakt och vardag

Summering av året som gått

2019 års filosofi var #vågaväx . Ja och växte - det gjorde Ettems! Stort tack för förtroendet!

Januari

Denna månad hade vi fullt upp med att förbereda Elda och Readys valpar för sina nya hem. De levererades sista helgen i januari. Alla utom Ildri (som skulle bo kvar här) och Ivra som skulle få sin första grund lagd här inför kommande uppgift som servicehund (diabetes). Dessutom såg jag också till att klara tentan i SLU-kursen Viltförvaltning och Viltvård (15hp) och färdigställde sista uppgiften i Vetenskapsteori och forskningsmetod - Kvalitativ metod (7,5hp). Kompetensutveckling blev det även genom deltagande i konferensen Elevhälsa 2019.

Februari

Denna månad började med en föreläsning på Sörmlands labradorklubb “Vägen till en Skogsbrandhund”. Knastra var givetvis även hon med i lokalen. Dagen därpå hade vi första apporteringskursen för året, heldag med korvgrillning. Vi koncentrerade oss på grunden - den ack så viktiga jaktlydnaden. Nätverket med Maria Falck, ridskolepedagog på Björkviks Ponnyridskola får struktur, om än ännu en lös sådan. 

Resten av månaden innehöll ett par slyngelträffar och privatträningar. Slyngelträffarna är alltid intressanta då det är ägaren som avgör om den har en slyngel eller ej, dvs alla åldrar på hund (över 6 mån) är välkomna. Det ställer en utmaning på mig som pedagog då det inte är en åldershomogen grupp. Jag tror att olikheter berikar! Privatträningarna kan verkligen innehålla allt - från stort till smått. Ofta, men inte alltid, får vi backa lite och lägga mer tid vid det som är grundläggande. Vi har många gånger alldeles för bråttom till det som vi förare tycker är roligare - olika former av specialdressyr.

Det var också i februari vi började planera för vår första utbildningsjakt - från teori till praktik med inriktning på andjakt, tillsammans med Matilda Walther, en valpköpare till oss som nu har egen uppfödning under namnet Scillerills.  

Mars

Även mars startade med en föreläsning. Denna gång på biblioteket och ämnet var “Det ska vara lätt att ha hund”. Knastra och Elda fick följa med och illustrera hur lätt det kan vara - jag är så tacksam för mina svarta hjärtan! Vi startade också upp en Valpkurs för apporterande raser. Vi hade redan 2018 provat konceptet lite inofficiellt men nu blev det öppet för alla med apporterande raser. Även en vanlig Valpkurs och den första Vardagslydnaden gick igång. Vi tog oss an Apportering steg 2, med inriktning på skick, markering, enklare dirigering och aningens sök. Inga slyngelträffar blev det denna månad men väl ett par privatträningar. Även en hund boendes i omgångar på hundpensionatet har ägaren tilläggsbokat träningstillfällen för.

April

Månaden är full av kursverksamhet - Valpkurs för Apporterande raser, Valpkurs och Vardagslydnad. Apportering steg 2 var eftertraktad och hade flera som inte fick plats så vi valde att göra en repris. Även den fylldes. Privatträningar får också rum inom denna månad och ett par hundar som bor på hundpensionatet är inackorderade med träningstillägg. Så tacksam för ert förtroende! Knastra och jag har ett skarpt tillfälle då vi är ute på träning vid eftersläckningsarbete efter Skogsbrand, vi fick tre markeringar och fick släcka lite extra på de ställena.

Maj

Det blir varmare i vattnet och vi tar fart med Apportering steg 3, vattenarbete. Både Vardagslydnad och Valpkurserna fortgår, även om Vardagslydnadskurserna avslutas den näst sista i denna månad. Vi genomför vår första instruktörsutbildningshelg.  Det kommer in en liten wachtelvalp, tiken Harsätras Knixa, i Ettems-familjen. Jag blir även klar med Vetenskapsteori och forskningsmetod - Statistik (7,5hp). Knastra och jag är ute på ännu ett skarpt sök vid ett eftersläckningsarbete - denna gång hittar vi inget. Skönt! Hundpensionatet är fullbelagt denna månad och jag bestämmer mig redan nu för att ha något liknande semester någon gång i juli. Ett nytt koncept provades - slyngelapportering. Väl värt att utveckla! Vi startar upp två pilothandledningar inför handledningspaketen som ska komma under hösten. En förare med en vorstehvalp och en förare med en 1,5 årig labrador. Kan vi genom att använda specialpedagogik, handledning, hundbeteeendebiologi, etologi och kunskap om mentala egenskaper komma lite längre med hund och förare än annars genom detta upplägg?

Juni

Utbildningsjakten inriktad mot and har sin första och andra träff och vi startar upp en ny Valpkurs samt en Valpkurs för apporterande raser. Annars är det en månad där dottern slutar åk 9, vi åker på logfest och därefter firas midsommar hemma. En hel del privata förberedelser inför dotterns stundande resa sker också. Hundpensionatet är fullbelagt. Pilothandledningarna fortgår - det verkar lovande! Tikarna Ettems Glysa och Sibbofjärdens Märta röntgas för status på höfter och armbåga - båda befinns vara utan anmärkning.

Juli

Månaden börjar med flera inbokade privatträningar varav en en förare som fått privatträning i presentkort i födelsedagspresent. Kul att se den föraren senare använda bl. a. de träningserfarenheterna till att få ett hett efterlängtat pris på jaktprov. Valpkurserna fortgår och efter en privatträning där viltintroduktion stod på schemat ska sedan dottern skjutsas iväg för ett månadslångt äventyr i USA. Jag hamnade i radion, Stafettpinnen p4 Sörmland som bl.a. gjorde inslag om Knastra och mig som blivande skogsbrandsekipage. Jag skickade pinnen vidare till Ella Lindblom på Prinsens Araber - en mycket ödmjuk och kunnig utbildare som också bedriver turridning på otroligt vackra arabiska fullblod. Efter en helt fantastisk fotosession genom min nätverkskollega, ridskolepedagogen Maria Falcks försorg så startade jag nu långsamt upp arbetet med den nya hemsidan med fina bilder. Ni hittar den på adressen ettems.se. De första riktiga handledningspakten släpptes i mitten av månaden och de bokades rätt snabbt - särskilt kul eftersom jag varit lite tveksam till om upplägget skulle vara efterfrågat. 

Och så var det ju det där med semester… 7 dagar av det bästa i Skåne som ni kan tänka er. Total avkoppling, sova på balkong, goda vänner, god mat, bara bra böcker, solsken och hav (och så lite Danmark). Nu var batterierna laddade! När jag kom hem så hade vi sista träffen i kursen utbildningsjakt and - det var ett gäng laddade ekipage som vi släppte hem efter det tillfället. 

Augusti

Lite semester även nu, de två första veckorna håller hundpensionatet fortsatt stängt. Den sista Valpkursen för apporterande raser avslutas men vi startar upp en Fortsättningskurs för de som tidigare gått Valpkurs för apporterande raser. Eftersom vattnet fortfarande var varmt så började vi med introducering till vattenarbete. Vi startade även upp en vanlig Valpkurs. Sedan blev det den 21 augusti och vår jaktsäsong tog fart på riktigt därmed en minskning av utbildningsverksamheten. En del privatträningar hinner vi med. Under jaktsäsong jagar vi i genomsnitt tre dagar per vecka med eller utan bössa - alltid med hund! Skrivandet av studien “Hund som specialpedagogiskt hjälpmedel” på masternivå i Specialpedagogik tar sin början i augusti i sista veckan. I Ettems-familjen placeras en drevertik, Alice, under hösten där målet är att få henne injagad, något som inte har fungerat tillfredsställande i hennes tidigare flock.

September

Handledningspaket och privatträningar fortlöper. Vi startar upp vad jag tror ska bli sista Valpkursen för året med målet att hinna avsluta innan datumet för älgjakten inträffar. Fortsättningskursen för de som gått Valpkurs för apporterande fortsätter nu med introducering till Jaktlydnad. Full beläggning i hundpensionatet. Ja, just ja, vi utökar Ettems-familjen med en cockerspanielvalp från Flushpoints kennel - tiken Flushpoint What a Quest.

Oktober

Äntligen kom vårt byggprojekt igång - som vi väntat! Till våren 2020 är förhoppningen att stugan, med egen hundgård, ska stå klar för helgkursare eller andra som har behov av övernattning eller för teorigenomgångar eller för fika vid frusna dagar eller… ja alternativen hoppas vi kan bli många. Hundgården färdigställdes faktiskt redan under sommaren av tre flinka grabbar - sonen (Tomas) och två av hans kompisar (Erik & Petrus) från Forshaga Akademin, Jakt & Viltvård. Vi genomförde också praktikdelen i utbildningskursen - andjakten! Det var fem taggade ekipage som var med vid det tillfället och det var så härligt att se dem växa. Det sista ekipaget var med lite senare i oktober på en annan jakt - allt för att anpassa efter individ, förutsättningar och behov. Parallellt med andjakterna kom nu fasanjakterna igång och vår andra utbildningsjakt ligger i startgroparna. Fortsättningskurs för de som gått Valpkurs för apporterande tog sig denna månad an introducering till skick/linjer (enklare dirigering), markering och sök med den äran. Så förmånligt att ha fått följa vissa av ekipagen sedan tre månaders ålder på hundarna. I oktober hade vi sista startup-träffen för handledningspaket för 2019. Privatträningar fortlöper enligt bokningar.

November

På begäran startades i november den sista Valpkursen för året - sex ekipage som trotsar mörkret och kylans ingång för relationsbygge, följsamhet och stadga. Vi testade ett nytt koncept - Frukostträning. Vi började tillfället med en gemensam bonnafrukostbuffé på Barbros Café, där vi delade erfarenheter och önskemål för att sedan åka vidare till träningsmark och träna det som önskats. God frukost och bra respons gör att vi testar upplägget igen i december.

Andjakterna började bytas ut mot fasanjakter och vår andra utbildningsjakt inriktad mot fasan startade upp och hade sina tre träffar. Där fanns både spanielekipage (som tjuvstartat i oktober), apporterande ekipage (retrieverekipage)och åhörare (blivande medhjälpare). Alla kommer att ses det sista tillfället - fasanjakten i december. Vi genomför denna kurs återigen tillsammans med Matilda Walther, Scillerills kennel, men även med Amanda Kristiansson, Hunters Choice kurser & kennel. Vad gäller hundpensionatet är detta nästan fullbelagt och vissa av inackorderingarna har träning som tillägg. Privatträningar fortgår.  I mitten av månaden fick vi också besked på en av decembers stora händelser - Corona var dräktig.  

December

Dags för praktikdelen i utbildningsjakten med inriktning på fasan. Fyra taggade apporterande ekipage, två medhjälpare och ett spanielekipage genomförde tillsammans med oss och ett gäng skyttar utbildningsjakten med bravur. Avslutningen bjöd på allt från de första apporter under jakt till första apporter på fasan till bra eftersök på fasan. Tack också för förtroendet att ha fått guida er som valde att gå kursen med eller utan hund in i er jaktliga bana! Det där med jaktliga bana kommer vi få skäl att återkomma till under 2020. I och med Coronas stundande valpning så drog vi ner tempot rejält efter utbildningsjakten. Kursverksamheten och hundpensionatet gick i vila och öppnas åter i början av januari. Ett antal privatträning stundar dock denna månad.

Så kom då det där vi väntat på - natten till 14 december föddes Coronas åtta valpar (fem hanar och tre tikar).En sak har vi kvar - vår egen kenneljakt! Mer om den finns att läsa på hemsidan senare.Nu är det lugn och ro och snart dags för jul i huset. Vi hoppas att ni haft en fridfull jul och önskar er en härlig energi in i det nya året.

Nätverk

Nätverk är en bra grej. Så bra att jag väljer att ge eget utrymme för det i summering av året.

I lite över ett år har jag varit med i The Brand and Business Lounge. Det är Malin Hammar - Blomberg som startat upp det. Det är ett nätverk för att bygga ett starkt varumärke online med en gemenskap där det alltid finns någon att fråga som har kommit ett steg längre på vägen i att utveckla sitt företagande. Här har jag tagit steg mot att bli mer aktiv på instagram, lärt mig vitsen med hashtags och fått stöttning i att ge mig i kast med att arbeta på en ny hemsida.

Sedan finns nätverket inom utbildningsvetenskap - ridskolepedagogen Maria Falck och jag hamnade till slut på samma akademiska program eftersom vi båda skriver en master inom utbildningsvetenskap vid Linköpings Universitet. Vi började spåna på några mindre saker inom den kvantitativa metodkursen och kom fram till att fortsätta spåna tillsammans när kursen var slut. Vi har träffats ca 1 gång i månaden sedan dess och lyfter stort som smått. Ibland resulterar det i ideér vi tar vidare. Det var så häst- och hundlägeridén kom till (lägret är i juli 2020, se mer på RIDLÄGER 2020 ). Vårt senaste projekt är ett pilotprojekt nätverket Pedagog Häst & Hund. I början av 2020 kommer vi öppna upp för  6 platser i detta nätverk.

Filosofin för 2019 #vågaväx har lett oss mot året 2020 och filosofi2020 är  #levlaupp / #levlatfupp. Så skönt med en nätverkskollega att dela filosofi med!

Riktning är satt och nu full fart mot året 2020. Hoppas att vi ses!